Olympiáda programování 2024

Dne 15.3.2024 bylo na SPŠ Česká Lípa uspořádáno okresní kolo soutěže v programování. Jednalo se již o 38. ročník této soutěže. V kategoriích klasického programování (programovací jazyky) a programování mikrořadičů naši školu reprezentovalo celkem deset žáků z celkem 22 účastníků. Žáci v omezeném čase přibližně tří hodin vypracovávají stejné zadání od analýzy požadavků ze zadání, přes návrh až po realizaci vlastního řešení. Cílem soutěže je porovnat schopnosti účastníků a dodat řešení s požadovanou funkcionalitou. Programovací jazyk a prostředí, ve kterém je úloha řešena nejsou omezeny. 

Po vlastním vypracování účastníci nově prezentovali svá řešení před ostatními a byli ohodnoceni body za každou splněnou část zadání v průběhu prezentace. I přes rozdílnost jednotlivých řešení bylo dobře vidět, jak se jednotliví soutěžící uchopili nelehkého úkolu splnit co nejvíce požadavků ze zadání. Ostatní měli možnost vidět různé způsoby řešení a třeba se jimi nechat i inspirovat do dalšího ročníku soutěže.

Za SPŠ do krajského kola postoupili: Jakub Talman (1. místo), David Vobruba (2. místo) v kategorii programovacích jazyků (mládež). Dále potom Ivan Turek (1.místo) a Hanzlík Richard (3. místo) v kategorii mikrořadičů (Arduino – hardware i software).

Krajské kolo bylo uspořádáno 19.4.2024 na průmyslové škole v Liberci. Toto kolo je postupové do ústředního (celorepublikového kola). Na výsledky postupu se musí počkat, až po vyhodnocení výsledků všech krajských kol. Nicméně už nyní víme, že v krajském kole se Ivan Turek se umístil na 2. místě, Hanzlík Richard na 3. místě v kategorii mikrořadičů. Dále Jakub Talman na 2. místě a David Vobruba na 4. místě v kategorii programovací jazyky.

 

https://talentovani.cz/souteze/soutez-v-programovani