Loboti

Dne 6. června 2024 se utkalo 14 týmů středních škol z celé České republiky v O2 aréně v Praze o titul mistrů České republiky v robotické soutěži VEX IQ Robotics competition Full Volume.

2 týmy z naší školy SPŠ Česká Lípa Havlíčkova 426 p.o. – první tým LOBOTI v podání Viktora Kabanova a Vojtěcha Talmana z třídy 4.C a druhý tým v podání Ivana Turka a Jana Diviše Fedurca ze třídy 3.C se v ranních hodinách plni očekávání vydali se svým trenérem a koučem Ing. Alexandrem Falesem k O2 aréně v Praze. Cestou ještě ladili detaily, osvěžení si pravidel, strategií a kooperace. Po příjezdu oba týmy zcela bez problémů prošli inspekcí svých robotických modelů dle pravidel soutěže, přičemž se řeší rozměry a skutečnost originality dílů VEX IQ. Následovalo rozřazení dle náhody do zápasů v rámci týmové výzvy – Teamwork. Jedná se o soutěžní klání aliancí, kdy spolu musí 2 týmy spolupracovat, aby získaly co nejvíce bodů. Paralelně s touto výzvou probíhala výzva dovedností – Skills. V této výzvě soutěží každý tým sám za sebe ve dvou disciplínách – ovládání robota pomocí ovladače a autonomní režim. V týmové výzvě je rozhodující konstrukce robota, HW profil s řídícím programem a naprogramování ovladače a samozřejmě preciznost v ovládání robotického modelu. Jak říkám já, jde hlavně o počet naježděných hodin na tréninku. Ve výzvě dovedností je rozhodující to samé, a navíc ještě velmi dobře odladěný program autonomního režimu. Během jednotlivých zápasů postupně všechny týmu získávaly body a kolem 14:30 hod už byli jasní adepti do finálového klání. Do finále se dostal náš tým LOBOTI a během finálových zápasů týmové výzvy obhájil své prvenství. Mimo to získal tým LOBOTI i prvenství ve výzvě dovedností. Druhý tým naší školy NumOne, který už od začátku cílil na podporu prvního týmu získal cenu poroty – Judges Award. Tuto cenu uděluje odborná porota na základě rozhovoru s členy týmu, obhájení strategie, návrhu a konstrukce robota, hodnocení inženýrského zápisníku atd. Není snadné ji získat, ale nám se to povedlo. Zkrátka jsme mistři České republiky ve VEX IQ, máme 3 prvenství – Teamwork, Skills a Judges Award. Svědčí to o skutečnosti, že jsme se na naší škole naučili vše, co je k tomu potřebné, a to: naučit se pravidla soutěže, vymyslet ideální strategii, zkonstruovat funkční model robota pro nejlepší výsledek zápasů, vytvořit vhodný HW profil, naprogramovat správně ovladač a autonomní režim tak, abychom mohli vyhrát. A samozřejmě hodiny a hodiny a hodiny tréninku, bez toho to nejde. Díky patří i našemu trenérovi a koučovi, zejména za jeho pomoc, tipy a tryky, doporučení, a hlavně tvrdý trénink a neuvěřitelnou motivaci dovést nás k vítězství. A to se nám povedlo. Je to úspěch nejen pro nás a naši školu, ale i pro naše město Českou Lípu!

A co na soutěž VEX IQ zástupci obou týmů:

Viktor Kabanov žák 4. ročníku oboru Mechatronik za tým LOBOTI

„Na soutěž VIQRC Full Volume jsme se připravovali několik měsíců, pan Ing. Alexandr Fales nás celou přípravou provázel a dost nám pomohl i poradil. Věřili jsme si na slušný výsledek, ale nikdy jsme si nedovolili říct, že to s jistotou vyhrajeme. Nakonec se nám díky naší velmi dobré spolupráci, volbě dobrých strategií a vynikající improvizaci během všech zápasů povedlo vyhrát. Vyhráli jsme jak alianční výzvu, kde jsme museli spolupracovat s jinými týmy, tak i sólovou výzvu společně s autonomním režimem. Z této soutěže si tak odvážíme 2 trofeje a titul mistři republiky.“

Ivan Turek žák 3. ročníku oboru Mechatronik za tým NumOne

Soutěž byla naprosto skvělá, příprava i samotné soutěžení mě velice bavilo a už teď se těším a přemýšlím nad příštím rokem. Pana učitele Ing. Alexandra Falese jakožto kouče bych za nic nevyměnil, je naprosto perfektní, co se týče pomoci při přípravě, tak i motivaci při soutěžení. Do soutěže jsme jeli s tím, že podpoříme hlavně tým LOBOTI, a načerpáme inspiraci. Zaměřili jsme se na sběr červených herních elementů, které prakticky nikdo jiný nesbíral. Díky naší konstrukci a strategii jsme získali cenu Judges Award udělenou porotou.

Web soutěže včetně listiny vítězů:

https://visualcommunication.cz/vex-soutez/soutez-iq-pro-ss/

Za SPŠ Česká Lípa Ing. Alexandr Fales trenér a kouč obou týmů