Team - Vodíkové autíčko

V celorepublikovém finále H2 Grand Prix Ostrava (30. 5. 2023) závodu autíček na vodíkový pohon se stala SPŠ Česká Lípa vicemistrem ČR.

Tomu předcházelo několik týdnů těžké práce a úsilí. To započalo tím, že si tým žáků naší školy přivezl stavebnici, ze které si musel nové závodní auto nejprve sestavit. Děkujeme partnerovi @cvutdecin za možnost zúčastnit se tak velké soutěže díky zapůjčení této stavebnice a za finanční podporu Moravia Steel.

Naše škola má s podobným typem závodu již několikaletou zkušenost, ale složení týmu se každým rokem mění. Letošní sestavu tvořili řidiči Josef Major (3.B) a Adam Jílek (3.C), kteří se své pozice zhostili se ctí a odpilotovali kvalifikační i finálový závod s klidnou rukou a chladnou hlavou i v těch nejvypjatějších situacích. Jejich pravou rukou mimo závodní dráhu byli mechanici Ivan Turek a Josef Zimandl (oba 2.C), Lukáš Hlavnička a Matěj Romanovský (oba 3.B). Ti se starali nejen o výměnu hydrostiků a baterií v pit stopu, ale v případě problémů na dráze vyběhli na pomoc samotnému autíčku.

Kvalifikační závod v Sedlčanech, který se konal 13. 5., nás přímým postupem dostal až do závodu finálového. Neumístili jsme se sice na prvních třech příčkách, ale mohli jsme poprvé poměřit síly s konkurencí. Získali jsme tak cenné zkušenosti nejen o ostatních týmech, ale i o svém autu a mohli si lépe rozvrhnout síly na finále.

Finálový závod v Ostravě se konal 30. 5. a postoupilo do něj napřímo 6 týmů z prvního a 6 týmů z druhého kvalifikačního dne. Do celkového počtu 18 startujících se ještě doplňovalo po součtu kol z obou kvalifikačních dnů. Utkali jsme se díky tomu s dalším týmem, který závodil pod záštitou @cvutdecin.

V tomto závodě šlo už opravdu o hodně, každý si přál umístit se na těch nejvyšších příčkách a odvézt si tak nominaci na zářijové celosvětové finále v Las Vegas.

Čtyřhodinový závod utekl jako mávnutím proutku. Možná za konečný úspěch může i naše pověstná růžová barva, která nás na karoserii auta provádí již několik let. Sami jsme tomu ještě nějakou dobu po skončení závodu nemohli uvěřit. Až v okamžiku vyhlášení nám došlo, že opravdu MY JSME VICEMISTŘI ČR a do celosvětového finále vážně postupujeme.

Team #63 PINK HAWK... Let's go!