Cheopsohraní 2023

Dne 17.4. 2023 se 2.D již po několikáté zapojila do projektu úzce spojeného s matematikou. K našim žákům se připojila třída 7.B ze Základní školy Náměstí Míru Nový Bor. Tentokrát byl projekt nazvaný Cheopsohraní. Jak už z názvu vyplývá, byla řeč hlavně o Cheopsově pyramidě. Matěj Svoboda nám pověděl něco o historii této pyramidy, Jan Hromádka například ukázal, jak se počítá objem pyramidy a Jakub Stieranka porovnal naši školu k velikosti pyramidy a pomohl nám vyluštit slova napsaná hieroglyfy. Na dálku se k nám přidal i známý český egyptolog prof. Mgr. Miroslav Bárta PhD., který nám poskytl několik zajímavostí ohledně tohoto tématu a na závěr se podělil i nějaké rady do života.

Jan Ulrich 2.D

Youtube: https://youtu.be/yvXvJ1ocBQ8

Jak už napsal Honza Ulrich, Cheopsohraní byla online akce, ve které byly 2 zapojené třídy. Online připojeny však byly ještě další třídy, které sledovaly, jak žáci zapojených tříd uchopily téma Cheopsovy pyramidy nejenom z hlediska dějepisu, ale i z hlediska robotiky a matematiky. Nezapomenutelný byl i příspěvek pana profesora Bárty, který s připojením na naši aktivitu ochotně souhlasil. 

Můžete si prohlédnout fotografie z obou zapojených škol a z jedné školy připojené, která se nechala tématem Cheopsovy pyramidy inspirovat pro aktivity i po skončení našeho Cheopsohraní. Za zaslání fotografií děkuji Veronice Šolcové a Pavlu Knoblochovi. Fotografie z naší školy měl na starosti Filip Kredba, video nám dal dohromady Martin Habenicht.

Hana Ulíková

autorka a organizátorka akce