iq landie

V rámci projektu NAKAP LK jsme dostali příležitost navštívit iQ LANDII v Liberci. Žáci druhých ročníků měli radost o to větší, že v předchozích měsících byly možnosti školních akcí velmi omezené proticovidovými opatřeními.

Nejprve navštívili laboratoř, kde absolvovali laboratorní cvičení s názvem Jaderná energie. V tyto dny jsou bohužel ve všech pádech skloňována i rizika jaderných zbraní, zde naštěstí šlo jen o zkoumání mírumilovného ionizujícího záření a využití radioaktivity v energetice. Došlo ale i na téma, jak se proti záření účinně chránit, například speciálním vojenským oblekem a dalšími stínícími materiály.

Poté žáci s pracovními listy a spoustou úkolů v nich vyrazili do prostoru expozice Živly, kde se zaměřili cíleně na úlohy související s využitím dalších energetických zdrojů, jako je slunce, voda, vítr a země. I toto téma je s ohledem na současnou energetickou krizi více než aktuální. Fungování solárního vařiče, chápání komínového efektu, prožitek ze zemětřesení, či silného větru, toto a jiné si mohli naši žáci prožít na vlastní kůži.

Závěrečnou třešničkou na dortu bylo bezpochyby zhlédnutí filmu v planetáriu. Zrození hvězd na obloze, návštěvy hvězdných systému mimo ten náš, to nevidíme každý den. Děkujeme velice za možnost této exkurze hrazené z projektových prostředků a také za přátelskou péči zaměstnanců iQ LANDIE v Liberci, rádi se sem opět podíváme i příště.

R. Jonášová