První místo na mezinárodních závodech aut na vodíkový pohon (H2AC4Schools)

Jednalo se o první závod letošního školního roku v projektu H2AC4Schools, který se konal 22. - 23. listopadu 2019 v Děčíně.  Závodu se zúčastnilo 10 českých a 10 německých školních týmů. Školy byly propojeny do 10 týmů, vždy jedna česká a německá škola, jejich umístění v závodu se pak průměrovalo. Cílem závodu bylo ujet za 3 hodiny maximální počet kol, při tom musel ale každý tým dávat pozor na svou spotřebu baterií a hydrosticků.

Náš tým byl složen z řidičů Petra Duška a Jakuba Štěpánka, mechaniků Daniely Svobodové, Terezy Habrové  a Jaroslava Drobného a odborný doprovod nám dělal Ing. Petr Grof.

Ing. Petr Grof je mistr České republiky v nejrychlejší kategorii Open v měřítku 1/10 a hlavní konstruktér speciálu. Nyní je týmovým jezdcem pro jeden z největších obchodů v Evropě.

V průběhu závodu měli řidiči úkol jasný, avšak těžký, i přesto byla pro ně jízda ve vnějších stopách zvladatelná. Byl znát častý trénink obou řidičů. Mechanici měli za úkol: vyměňovat hydrosticky a baterky a sledovat autíčko, jestli jezdí tak jak má. Start závodu byl velmi těžký, jelikož jsme startovali až ze sedmé pozice, ze které je těžké se vyhnout častým srážkám s ostatními závodníky. První polovinu jsme jeli velmi takticky a obezřetně, abychom ušetřili co nejvíce energie, nepřepálili začátek, a i přesto jsme vedli o cca 50 kol. Druhou polovinu jsme mohli díky ušetřené energii hodně zrychlit a svůj náskok jsme zvýšili na konečných 173 kol na druhého závodníka.

Naše závodní autíčko můžete vidět a sami si vyzkoušet na Dni otevřených dveří v sobotu 18. ledna 2020 od 9:00 do 17:00 hod. v budově Střední průmyslové školy v České Lípě.