Pour Féliciter 2018

Vážené kolegyně, vážení kolegové, ředitelky, ředitelé, obchodní i sociální partneři, zaměstnankyně a zaměstnanci, pedagogové, žákyně, žáci, rodiče, přátelé a známí,

když vnímám, jak se na nás celý rok, a o to více v poslední době valí informace, co se děje ve světě, v naší zemi, kraji, ale i v našem městě, jsem z některých velmi smutný. Hodně lidí hudruje, ale když se jich zeptáte, nejsou schopni vám vysvětlit a obhájit svůj postoj. Argumenty typu: „Říkají to všichni, To mi říkal Franta, Četl jsem to na internetu, a další“, říkají přece nejvíc o nás samotných, o naší malosti.

Probuďme se, buďme opět velcí, buďme hrdí, na sebe, na své okolí, na to, že jsme Češi. Vždyť jsme tak šikovný, zručný a chytrý národ. Vzpomeňte z historie např. různé objevy nebo vynálezy, jen velmi málo z nich se povedlo bez nějakého Čecha. Ukažme to všem, ukažme to hlavně sami sobě. Zapomeňme všichni na větu: „Co já sám zmůžu, Co změní můj jeden hlas, apod.“ Podívejte se do historie, jsou to právě jednotlivci, co přetváří celý svět.

Vezměme do hrsti svůj selský rozum, kupecké počty, vypněme všechny našeptávače a tvořme si své vlastní názory, přemýšlejme nejen o tom, co děláme, ale i o tom, co říkáme, aby se z nás nestávali právě ti našeptávači.

Přeji nám všem, ať se nám v novém roce daří měnit svět. Vy sami se každý rozhodněte, zda to bude dnes ten váš maličký osobní a až zítra ten větší, rodinný, pracovní, městský, …

Náš svět je náš život a vždy bude jen takový, jaký si ho sami uděláme.

 

Pour féliciter 2018

Ing. Petr Veselý