Filmová projekce Němci proti Hitlerovi

Dne 5. 5. 2017 se žáci třetího ročníku a třídy 2A průmyslové školy zúčastnili filmové projekce dokumentu natočeného podle knihy Stanislava Motla Válka před válkou.

Tisíce Němců žijících v našem pohraničí zachovaly v době nástupu Adolfa Hitlera věrnost československé republice a byly připraveny ji bránit z pozic vojáků československé armády nebo i jiných občanských pozic. Tito antinacisté pak samozřejmě byli po zahájení války pronásledováni, ale paradoxně po skončení války se setkali s otevřeným nevděkem našich občanů a byli hnáni v odsunech z našeho území.

Dokumentární film (jediný tohoto druhu v ČR) zachycuje dramatické události v našem pohraničí v letech 1933 – 1938, zaměřuje se i na konkrétní zločiny, které se tenkrát odehrávaly. Jedním z ústředních příběhů filmu je dramatický osud rodačky z Janova u Nového Boru, paní Emmy Jebautzské, která za svou odbojovou činnost skončila posléze v koncentračním táboře.

Žáci, kteří se často zajímají o druhou světovou válku z jiných historických pohledů, byli zaujati i překvapeni, protože o těchto tématech tak zevrubně dosud neslyšeli. Projekce byla zajímavá i tím, že přítomen byl i scénárista filmu a autor knihy, pan Stanislav Motl, který svým zájmem přispěl ke zmapování událostí, jež by již brzy mohly zůstat zcela zapomenuty.

R. Jonášová