Cestujeme v čase

Rok revoluce, sametová revoluce, něžná revoluce – sousloví, která na nás letos vykukují téměř kdekoliv. Vydáváme se na komentovanou výstavu k této události do Národního muzea. Druháci a čtvrťáci zažívají prostřednictvím lektorky (a i svých učitelek) události, které téměř v jejich letech prožívali rodiče. Slova doprovází pestrý výběr autentických transparentů, osobní předměty, vzpomínky. Žáci volí i možnost vložit sami sebe do dobové fotografie, poslouchají  písně, vidí osudy lidí ve virtuální realitě.

V dalších sálech prohlížíme některé unikátní sbírky Národního muzea – zaujal nás plejtvák myšok, žasli jsme nad jeho délkou, nebo nás ohromila cena, která byla zaplacena jen za jeho kostru (dnešních 180 000 Kč).

Někteří zavítali na výstavu Rytíři nebes, věnovanou našim letcům stíhacích a bombardovacích jednotek, technikům či ženskému pomocnému sborů v řadách RAF.

V čase jsme doputovali k Tutanchamonovi – na výstavu věnovanou stému výročí objevu jeho hrobky. Nadchla nás archeologická sbírka původních předmětů, i když jsme ji očekávali trochu rozsáhlejší. Díky multimediální technologii jsme zažili faraonův osud až do jeho smrti, ocitli jsme se v Thébách, obdivovali krásu Luxoru, z Údolí králů jsme se vydali i na cestu do podsvětí.

Ohromila nás krása Historické budovy, při průchodu do Nové budovy jsme ocenili podzemní spojovací tunel, kde jsme opět putovali v čase …

 

Mgr. Lenka Brychová