Cesta za poznáním – Mokřady v Jablonném v Podještědí

Mokřady Jablonné jsou unikátním projektem neziskové organizace Čmelák – Společnost přátel přírody. Od roku 2005 tato největší severočeská nezisková ekologická organizace revitalizuje Mokřady Jablonné v duchu svého motta … pro lidi, pro přírodu. Ze zanedbané plochy s černými skládkami na okraji historického centra města Čmelák vytvořil malebné místo. Útočiště zde nalezly chráněné rostliny a živočichové, zároveň jsou mokřady vyhledávaným místem k rekreaci a odpočinku. Dnes v mokřadech najdete soustavy tůní, dřevěné chodníčky, lavičky, naučné cedule a mnoho dalšího. Mokřady Jablonné tak slouží přírodě i lidem a zásluhu na tom mají mnozí sponzoři, nadace, také stovky dobrovolníků.

Třída 3A naší průmyslovky zde absolvovala exkurzi v poněkud jiném stylu, než bývá zvykem. Žáci si prošli zážitkovými aktivitami, kde si vyzkoušeli, jaké to je prosadit projekt zbudování mokřad na revitalizovaném území. Vyčistili prostor zdevastovaný lidmi, prosadili projekt budoucích mokřad, bojovali o finanční prostředky na tuto akci. Odměnou jim v závěru hry byla truhla s pokladem, kde se pro všechny mimo jiné skrývala báječná svačina pro účastníky.

Děkujeme pracovnicím sdružení Čmelák, které se nám celé odpoledne věnovaly s velkým nasazením. Mohli jsme zblízka poznat krásná místa revitalizované přírody a jsme vděčni i příznivému počasí, kdy nám máchání v rybníčcích přišlo vysloveně vhod.

25. 6. 2018, Regina Jonášová