Strojírenský veletrh INTEC a BMW Werk (Lipsko 2015)

Na pozvání Svazu sléváren ČR a za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu se 25. února naše dvacetičlenná výprava složená ze žáků i učitelů vydala do saského Lipska, kde na místním výstavišti probíhal 13. ročník Mezinárodního veletrhu obráběcích strojů a automatizace - INTEC spolu s Mezinárodní veletrhem subdodávek, dílů, komponentů, modulů a technologií - Z (Zuliefermesse).

Na výstavišti se nám dostalo vřelého přijetí od výkonného ředitele Svazu sléváren Ing. Josefa Hlavinky i pracovníků ministerstva. Všichni nám podali zajímavé a užitečné informace k této velké a v oboru strojírenství respektované a prestižní akci a navíc nám na odpoledne zajistili prohlídku nedaleké moderní výrobní haly BMW.

INTEC a Z veletrh

V letošním roce se akce zúčastnilo 1.433 vystavovatelů z 33 zemí a celkem prošlo turnikety přes 23.000 návštěvníků z 35 zemí. Na ploše o rozloze přesahující 200 m2 Českou republiku prezentovalo celkem 18 firem, dále pak zmiňovaný Svaz sléváren a MPO ČR.

Z prezentovaných ukázek jednotlivých vystavovatelů, kterými byly celosvětově působící koncerny, ale i menší firmy, byl zřejmý současný trend, a to je rostoucí podíl automatizace v průmyslové výrobě. Kromě jednoúčelových a speciálních strojů nás jako strojaře zaujaly zejména stroje na zpracování plechu, stroje pro povrchovou úpravu, dále laserová a svařovací technika. Velkým přínosem pro nás byly prezentace manipulační techniky, robotizovaných systémů a senzorové techniky. Měli jsme možnost se rovněž seznámit s novými trendy v oblasti měřící a zkušební techniky se systémy řízení kvality, mohli jsme konfrontovat současný stav ve světě s velmi progresivním vybavováním a průběžnou modernizací naší školy v této oblasti, tedy v nově zařízených laboratořích kontroly a měření a s nově zařizovanou laboratoří rapid prototypingu.

Nejvíce času jsme strávili především u stánku firmy EMCO, jejíž frézku a soustruh naši žáci dobře znají z předmětu CNC stroje, a také firmy KUKA ROBOTICS, kdy její roboty jsme měli možnost vidět v akci i při odpolední prohlídce BMW.

BMW Werk Lipsko

Po krátkém občerstvení jsme se před 14. hodinou přesunuli i s panem Ing. Hlavinkou do nedalekého areálu BMW Werk, kde nás čekala slibovaná prohlídka celého výrobního procesu. Již při vstupu do výrobní haly bylo zřejmé, že nás čeká velmi zajímavá podívaná. Ještě jsme ani neprošli s průvodcem vstupními turnikety a nad hlavami nám už efektně putovaly právě vyráběné automobily. Naše první kroky směřovaly do lisovny a svařovny, poté jsme vyfasovali slušivé pláště pro návštěvu lakovny. V té nás asi nejvíce zaujal obří systém vodní filtrace. V druhé polovině exkurze jsme se přes prostory vývojové laboratoře a pracoviště konstruktérů přesunuli do montážní haly. Její půdorys (dle pěti úseků výrobní linky) zdánlivě připomínal lidskou ruku. Z ochozu, který byl kolem celé výrobní linky, jsme mohli detailně obdivovat každou etapu výroby. Ta se v tomto lipském závodě zaměřuje na modelové řady BMW 1er 5-Türer, BMW X1, BMW 2er Coupé, BMW 2er Cabrio, BMW 2er Active Tourer, BMW i3 a BMW i8. Díky výborné logistice výrobní cyklus automobilu trvá necelých 40 hodin a denní produkce se pohybuje kolem 850 automobilů denně. Po skoro tříhodinové vyčerpávající prohlídce jsme se vřele rozloučili s naším skvělým průvodcem a organizátorem celé akce Ing. Hlavinkou a jeho týmem a plni dojmů jsme vyrazili zpátky do České Lípy.

Z hlediska výuky a prezentace inovativních postupů v oboru strojírenství či dalšího rozvoje tato akce byla pro každého zúčastněného velmi přínosná a rádi bychom ji za 2 roky znovu zopakovali.                                                  

Fotogalerie Lipsko 2015height=60px